FOTONIT® –  Valokatalyysipinnoitus – Valon suojaamaa pintaa

Kuljemme päivittäin tiloissa, joiden pintoja ovat koskettaneet tuhannet ja taas tuhannet kädet ennen meitä. Pinnoilla elää miljoonia sairauksia aiheuttavia viruksia, bakteereja, hiivoja ja homeita.

Tämän päivän tutkimustieto lisää ymmärrystä ja läpinäkyvyyttä sen suhteen miksi sairastumme, miksi taudit leviävät. Tarttuvien virusten ja bakteerien nopea leviäminen kosketuspintojen kautta on vaikuttanut merkittävästi maailmanlaajuisiin terveysongelmiin. Epidemiat ovat saaneet meidät ymmärtämään hyvän pintahygienian merkityksen osana tartuntatautien torjuntaa.

Tutkimustieto tarjoaa myös keinoja taistella näitä näkymättömiä taudinaiheuttajia vastaan. Me toimimme terveydenhuollon tukena ja tarjoamme korkean teknologian ratkaisuja pintahygienian parantamiseksi. Siksi kehitimme valon voimalla itsedesinfioituvan pinnoitusratkaisun, FOTONIT®-valokatalyysipinnoituksen, jonka avulla teemme tiloista ja kosketuspinnoista ihmisille turvallisempia. 

Itsedesinfioituvat pinnat eivät ainoastaan edistä terveyttä ja hyvinvointia, vaan myös kestävän kehityksen periaatteita, koska ne tarjoavat puhtaampia kosketuspintoja ilman kemikaaleja, hyödyntäen teknologiaa myrkkyjen sijaan.

Nanoteknologiaan perustuva FOTONIT®-valokatalyysipinnoitus tappaa yli 98 prosenttia yleisistä ja tutuista bakteereista ja viruksista, kuten korona- ja norovirukset sekä coli-, listeria- ja salmonellabakteerit.

Fotonit tarra

FOTONIT®-valokatalyysipinnoituksen hyödyt

Normaalissa huonevalossa aktivoituva FOTONIT®-valokatalyysipinnoitus työskentelee väsymättä vuorokauden ympäri tuhoten pinnoilta erilaisia taudinaiheuttajia. Pinnat pysyvät jatkuvasti hygieenisinä ilman vahvoja kemikaaleja, myös siivousten välillä. Tutustu valokatalyysipinnoituksen toimintaperiaatteeseen sivun lopussa.

 • Sen avulla saavutetaan hyvä pintahygienia, joka taistelee tartuntatauteja vastaan.
 • Minimoi riskejä, kun flunssat ja muut tartuntataudit alkavat levitä ihmisten palatessa työpaikoille ja harrastuksiin.
 • Ihmisille turvalliset tilat ja kosketuspinnat nostavat yritys- ja työnantajamielikuvaa.
 • Sairastumisten väheneminen lisää henkilökunnan tuottavuutta ja pienentää sairauskuluja.
 • Auttaa säästämään siivouskuluissa vähentämällä raskaan erityissiivouksen ja voimakkaiden kemikaalien tarvetta.
Fysio

Palvelut

FOTONIT®-valokatalyysipinnoitus asennetaan ruiskuttamalla aine sisätilojen kaikkiin pintoihin kehittämällämme menetelmällä. Palvelullemme on myönnetty Avainlippu-merkki osoitukseksi sen korkeasta kotimaisuusasteesta.

 • Aktivoituu vuorokauden sisällä asentamisesta 
 • On näkymätön, joustava ja hengittävä suoja
 • Soveltuu useille eri pintamateriaaleille
 • Suositellaan uusittavaksi vuoden välein
 • Parantaa myös sisäilmaa

Asiakkaamme puhuvat puolestamme

Teemme maailmasta turvallisemman pinta kerrallaan. Olemme toteuttaneet vuosien aikana tuhansia pinnoituksia ympäri Suomea niin koteihin, liiketiloihin, kauppoihin, kauppakeskuksiin ja huvipuistoihin kuin julkisiin kohteisiin kuten kouluihin, palvelutaloihin ja sairaaloihin. Lue lisää alta tai referenssit-osiostamme, miksi asiakkaamme valitsivat Nanoksin FOTONIT®-valokatalyysipinnoituksen.

Viola-koti – pinnoitusratkaisut nitistivät norovirusepidemian

Viola-kotiyhdistys ry tuottaa palveluita ikäihmisille. Asiakkaiden ja henkilökunnan keskuudessa levisi vuosittain ärhäkkä norovirusepidemia, vaikka hygieniaa oli tehostettu. Oli aika kokeilla uusia keinoja epidemian nujertamiseksi. Nanoksi asensi Viola-kodin allasosastolle ja päiväkeskuksen pesutiloihin likaa hylkivän nanopinnoituksen ja päiväkeskuksen wc-tiloihin viruksia ja mikrobeja tuhoavan FOTONIT®-valokatalyysipinnoituksen. Pinnoitusten jälkeen norovirusepidemiaa ei enää esiintynyt. Säästöjä syntyi, kun henkilöstö sairasti vähemmän ja tilojen siivous helpottui. Pinnat pysyivät hygieenisinä ilman erityissiivousta ja vahvoja kemikaaleja. Pinnoitusratkaisun avulla voitiin myös siirtää tilojen remontointia pidemmälle.

Katso videolta Viola-kodin asiakaskokemus Nanoksin pinnoitusratkaisuista

Telia – valokatalyysipinnoitus lisäsi myyntipisteiden turvallisuutta

Telian kaikkien myyntipisteiden pinnat käsiteltiin FOTONIT®-valokatalyysipinnoituksella. Tavoitteena on ollut tehdä tiloista niin asiakkaille kuin työntekijöille turvallisempia suojaamalla pinnat viruksia ja mikrobeja tuhoavalla pinnoituksella. Tarve tehostettuun suojaukseen on korostunut erityisesti koronapandemian myötä. Valokatalyysipinnoitusmenetelmää on käytetty mm. demo-, korttimaksu- ja vuoronumerolaitteisiin sekä myymälätasoihin ja kassapäätteisiin. Käsitellyt, kosketusturvalliset pinnat desinfioivat itsensä jatkuvasti normaalissa huonevalossa.

Lue lisää Telian myyntipisteiden suojaamisesta FOTONIT®-valokatalyysipinnoituksella

Näin valokatalyysi toimii

 1. Pinnoitus aktivoituu valon ja ilmassa olevan vesihöyryn avulla.
 2. Aktivoitunut pinnoitus muodostaa reaktiivisia happiyhdisteitä.
 3. Happiyhdisteet ovat erittäin lyhytikäisiä: ne reagoivat pinnalla olevien mikrobien ja VOC-yhdisteiden kanssa.
 4. Mikrobit ja VOC-yhdisteet hajoavat, samalla happiyhdisteet neutralisoituvat vedeksi ja hiilidioksidiksi.

Tutkitusti toimiva

FOTONIT®-valokatalyysipinnoituksen toimivuus on vahvistettu tutkimuksella Tampereen yliopistossa. Valokatalyysillä saadaan tuhottua normaalissa huonevalossa 98 prosenttia muun muassa influenssaviruksista kahdessa tunnissa.

Haluatko tietää lisää? Pyydä tutkimustulokset täältä

ATP-mittaukset, Telia myymälä

Varmistamme FOTONIT®-valokatalyysipinnoituksen toimivuuden myös erilaisilla pintahygieniaa mittaavilla menetelmillä. Näistä yleisemmin käyttämämme on ATP-mittaus.

ATP (Adenosiinitrifosfaatti) on solujen aineenvaihduntatuote. ATP-mittaukset kertovat orgaanisen lian määrästä pinnalla. ATP reagoi lusiferaasi nimisen entsyymin kanssa tuottaen valoa, minkä voimakkuudesta voidaan ATP:n määrää arvioida. Mittari ilmoittaa määrän RLU-yksikkönä. Mitä pienempi luku, sitä vähemmän pinnalla on orgaanista likaa, joka toimii mikrobien ja virusten kasvualustana.

Kiinnostavatko mittaustulokset? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja kysy lisää.

Lue lisää valokatalyysipinnoituksesta Usein kysytyt kysymykset-osiosta.

Ota yhteyttä

 • Max. tiedoston koko: 3 MB.