Lentokentän nanopinnoitus

Finavia ottaa Helsinki-Vantaalla käyttöön viruksia ja bakteereja hävittävän pinnoitteen

”Lentoasemayhtiö Finavia ottaa Helsinki-Vantaalla käyttöön suomalaisen teknologiayritys Nanoksin pinnoitusratkaisun. Sen avulla voidaan poistaa viruksia ja bakteereita lentoaseman kosketuspinnoilta ja kalusteista.

‒Seuraamme koko ajan aktiivisesti uusia menetelmiä ja tuotteita, jotta voisimme varmistaa lentoaseman korkean hygieniatason. Kosketuspinnoille ja kalusteille suihkutettava nanoteknologiaan perustuva pinnoite helpottaa pintojen puhtaana pitämistä. Pinnoite tuhoaa taudinaiheuttajia valon ja ilman avulla, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysjohtaja Sami Kiiskinen Finaviasta.

Pinnoitetta suihkutetaan muun muassa lähtöselvitystiskeille, automaateille, lähtöporteille ja saniteettitiloihin. Pinnoite kestää hyvin, vaikka kalusteita pyyhitäänkin useita kertoja päivässä. 

Nanoksin ratkaisua on testattu alkukesästä lähtien, ja hyvien tulosten ansiosta se on päätetty ottaa käyttöön syyskuussa 2021.

‒Lentoasemaympäristössä on tärkeää, että valitut pintamateriaalit ovat kestäviä, helposti puhdistettavia ja likaa hylkiviä. Tehokkaaseen siivoukseen liittyvät valinnat huomioidaan jo terminaalin suunnitteluvaiheessa. Muun muassa tämän vuoksi lentoasemalla on paljon lasi- ja metallipintoja, jotka on helppo pitää puhtaana, Kiiskinen kertoo.

Matkustajilta hyvää palautetta Helsinki-Vantaan hygieniatasosta

Kansainvälisissä lentoasematutkimuksissa Helsinki-Vantaa on jo yli 20 vuoden ajan saanut hyviä arvioita matkustajilta lentoaseman siisteydestä. Puhtaus ja siisteys ovat yksi vahvimmista Helsinki-Vantaan asiakastyytyväisyyden osa-alueista. Kansainvälinen lentoasemia edustava järjestö ACI palkitsi Finavian tänä vuonna aktiivista ja hyvistä koronatoimista Helsinki-Vantaalla.

Hyvä hygieniataso on varsinkin kansainvälisten matkustajien mielissä selkeä erottautumistekijä, jonka perusteella voidaan valita vaihtolentoasema oman matkan varrella. 

‒Kun saimme tiedon koronaviruksesta tammikuussa 2020, käynnistimme tehostetun siivouksen ja desinfioinnin. Puhtaanapitoa on sittemmin tehostettu lisää. Olemme muun muassa ottaneet käyttöön led-valoteknologialla toimivan turvatarkastuslaatikoiden puhdistuslaitteen, jonka käyttöä on tulevaisuudessa tarkoitus laajentaa, Kiiskinen kertoo. 

Siivouksen ja desinfioinnin lisäksi Finavia kehittää myös kontaktitonta liikkumista terminaalissa ja pyrkii vähentämään fyysistä koskettamista asiakaspalvelutilanteissa. Esimerkkejä tästä kehitystyöstä ovat automaattisesti avautuvat ovet ja portit, kontaktittomat passien ja lentolippujen lukulaitteet sekä etämaksaminen lentoaseman myymälöissä ja ravintoloissa. Pysäköintihalliin voi ajaa sisään ja ulos pelkästään auton rekisteritunnuksen perusteella. 

Mikä on Fotonit®-pinnoite?

Suomalaisen nanoteknologiayrityksen Nanoksin kehittämän Fotonit®-valokatalyysipinnoituksen toimivuus on vahvistettu tutkimuksella Tampereen yliopistossa. Valokatalyysillä saadaan tuhottua 98 prosenttia muun muassa influenssaviruksista kahdessa tunnissa. Pinnoitteelle on myönnetty Avainlippu-merkki osoitukseksi sen korkeasta kotimaisuusasteesta.”

Finavia kertoo aiheesta täällä.

Laske paljonko organisaationne voisi säästää sairauspoissaolokuluissa

Tutkimukset ovat osoittaneet pintahygienian parantumisen vähentävän infektioista aiheutuvia sairaspoissaoloja jopa yli 50 %. Sen lisäksi sairauspoissaolojaksot ovat lyhentyneet. Laskurillamme selvität helposti, mitä Fotonit®-valokatalyysipinnoitus teidän tiloissanne maksaisi, ja millaisia säästöjä voisitte sairauspoissaoloissa saada.