Fotonit®-pinnoitus paransi työturvallisuutta ja auttoi vähentämään sairauspoissaoloja ME Groupilla

ME Group on yksi suurimmista Duty Paid-, Tax Free- ja Provisions-palvelujen tarjoajista Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yrityksen Raision logistiikkakeskuksessa saattaa työskennellä samanaikaisesti yli 100 henkeä samoissa tiloissa, joka muodostaa riskin tartuntojen leviämiselle työpaikalla. 

Yritys halusi vastuullisena toimijana tehdä kaiken sen, mikä työnantajan puolesta on mahdollista tehdä sairastumisten ehkäisemiseksi. Tavoitteena oli minimoida työpaikalla leviävät infektiot ja siten minimoida sairauspoissaolojen vaikutukset.

Sairastumisia esiintyi erityisesti sesonkien alkaessa, kun suuri määrä ihmisiä työskenteli tiloissa samanaikaisesti. Tämä asetti paineita toimitusvarmuudelle, sillä ME Groupin tilausten sykli ja vuorokausirytmi ovat erittäin tiukkoja. Yritykselle on tärkeää, että toimitusvarmuus asiakkaille pysyy hyvänä, eivätkä sairauslomapiikit aiheuttaisi häiriöitä toimituksissa. 

Kiinnostus Nanoksin ratkaisuihin heräsi, kun ongelmat sairastumisten kanssa koronapandemian myötä korostuivat.

Itsedesinfioituva Fotonit®-pinnoitus kaikille kosketuspinnoille

ME Groupin Raision ja Turun toimipisteet päätettiin käsitellä itsedesinfioituvalla Fotonit®-pinnoituksella. Fotonit®-pinnoitus saa pinnat desinfioitumaan itsestään, ja pitää ne taukoamatta hygieenisenä. Valokatalyysiin perustuva ratkaisu eliminoi yli 98 prosenttia yleisistä ja tutuista bakteereista ja viruksista, kuten korona- ja norovirukset sekä coli-, listeria- ja salmonellabakteerit.

Kummassakin toimipisteessä käsiteltiin kaikki kosketuspinnat, joihin työntekijä mahdollisesti koskee. Suojan saivat muun muassa toimistotilat, työtasot ja -välineet, taukotilat, yleiset tilat ja neuvotteluhuoneet sekä trukit ja lavansiirtovaunut.

Raision logistiikkakeskuksessa töitä tehdään kahdessa tai kolmessa vuorossa, ja esimerkiksi trukkien käyttäjät vaihtuvat säännöllisesti. 

Asennus tehtiin parissa pitkässä päivässä, ja se sujui kokonaisuudessaan erittäin tehokkaasti. Kaikki koneet saatiin käsiteltyä kerralla, eikä asennus vaatinut asiakkaalta erityisempiä järjestelyjä tai osastojen sulkua. 

Positiivisia tuloksia sairauspoissaolojen suhteen

Pinnoitteen toimintaa on seurattu ja mitattu esimerkiksi ATP-mittauksilla. Mittausten lukemat ovat pudonneet merkittävästi käsittelyn jälkeen sekä Raision että Turun toimipisteissä. 

ATP-mittaukset kertovat orgaanisen lian määrästä pinnalla. Mitä pienempi arvo, sitä vähemmän pinnalla on orgaanista likaa, joka toimii mikrobien kuten virusten ja bakteerien kasvualustana. 

Positiiviset tulokset ovat jopa yllättäneet ME Groupin työturvallisuusosaston. 

Fotonit®-pinnoitus asennettiin lokakuussa 2023, ja jo marraskuussa huomattiin, että sairauspoissaolojen määrässä oli edelliseen vuoteen nähden pientä laskua. Joulukuussa sairauspoissaolojen määrä lähti putoamaan jyrkästi. 

– Fotonit®-pinnoituksella on mitä todennäköisimmin ollut positiivinen vaikutus sairastumisten määrään. Infektiotaudeissa, kuten esimerkiksi influenssa ja vatsataudit, on havaittu vähenemistä, eikä pinnoituksen jälkeen ole esiintynyt ns. piikkipäiviä, kertoo työsuojelupäällikkö Santeri Hartikainen

Sairauspoissaolopäivien trendi on edellisiin vuosiin verrattuna edelleen laskusuuntainen aikavälillä tammi-huhtikuu 2024.

ATP-mittaukset tehtiin alkuvuonna ja niitä seurataan myös tulevaisuudessa, mutta jo nyt voidaan todeta, että Fotonit®-pinnoitus on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi vähentää tartuntojen leviämistä.