Silikonisaumojen puhdistus

Miten päästä eroon mustahomeesta?

Tunnistatko kylpyhuoneesi saumojen keräävän mustia pisteitä? Kyseessä on todennäköisesti mustahome, joka saa kylpyhuoneen näyttämään nopeasti epäsiistiltä. Poimi blogistamme vinkit, joilla pidät mustahomeen poissa kodistasi!

Mustahome viihtyy erinomaisesti kosteassa kylpyhuoneessa

Mustahome viihtyy hyvin kylpyhuoneen kosteissa nurkissa ja erityisesti silikonisaumoissa. Saumoihin ilmestyvät mustat pilkut kielivät useimmiten pintahomeesta, joka ei ole merkki kosteusvauriosta, vaan pikemminkin liian väljästä siivousvälistä ja huonosta ilmanvaihdosta. Liika kosteus, lämpö ja muhivat bakteerit alkavat ajan saatossa luoda uutta elämää, eli hometta.

Jos mustahometta on suhteellisen vähän, siitä ei yleensä ole haittaa terveydelle, vaan pikemminkin tilan esteettisyydelle. Mikäli home kuitenkin mietityttää, voi olla viisasta kääntyä ammattilaisten puoleen. Osaamme neuvoa, milloin saumat ovat vielä puhdistettavissa ja milloin ne kannattaa vaihtaa. 

Silikonisaumojen puhdistus mustista pilkuista

Kun lähdet puhdistamaan silikonisaumoja, on tärkeintä muistaa, että silikonisaumoja ei tule puhdistaa voimaa käyttämällä. Silikonit tulee käsitellä hellävaraisesti, käyttäen apuna esimerkiksi pesusientä ja emäksistä puhdistusainetta. Karkeat pesuvälineet ja harjat voivat naarmuttaa tai jopa rikkoa sauman pinnan, jolloin lika pääsee entistä tiukemmin saumaan kiinni.

Kastele silikonisaumat ennen pesuaineen levitystä. Levitä emäksinen pesuaine ja anna sen vaikuttaa tarpeen mukaan. Pyyhi pesuaine pois, huuhtele saumat runsaalla vedellä ja kuivaa esimerkiksi liinalla.

Toinen kokeilemisen arvoinen vaihtoehto on ruokasooda: sekoita ruokasoodasta ja vedestä paksu tahna, levitä tahnaa saumoille ja harjaa alue huolellisesti. Anna vaikuttaa ja huuhtele runsaalla vedellä. Kuivaa lopuksi liinalla.

Näin pidät kylpyhuoneen puhtaana mustahomeesta

Keskeinen keino mustahomeen estämiseksi on pitää huolta tilojen ilmanvaihdosta ja säännöllisestä siivoamisesta. Pinnat tulee kuivata jokaisen suihkuttelun jälkeen ja huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta. Myös lattialämmitystä tulisi käyttää järkevissä määrin. 

Kylpyhuone kannattaa myös ehdottomasti nanopinnoittaa. Nanopinnoitteen hylkivä ominaisuus parantaa kylpyhuoneen hygieenisyyttä, estää likaa tarraamasta saumoihin ja pienentää kylpyhuoneen kosteuskuormaa. Näin mustahome ja muut epäpuhtaudet pysyvät poissa kylpyhuoneesta.

Silikonisaumojen vaihto noin 5 vuoden välein

Vaikka pesukonstit ja säännöllinen siivous auttavat pitämään silikonisaumat puhtaana, tulisi saumat vaihtaa tilojen käytöstä riippuen noin viiden vuoden välein. Kosteus, huono ilmanvaihto ja pintojen kuivaamatta jättäminen lyhentävät silikonien käyttöikää ja silloin vaihtotarve saattaa tulla aikaisemminkin.

Saumojen kestävyys riippuu paitsi tilan käyttömääristä myös silikonin laadusta ja asennuksen huolellisuudesta. Jos silikonit ovat alkaneet irrota tai näyttävät muuten huonokuntoiselta, on saumat syytä uusia.

Lue lisää silikonisaumojen vaihdosta täältä.

Keskustellaan lisää aiheesta

Haluaisitko kuulla lisää nanopinnoituksesta tai muista palveluratkaisuistamme? Käytössämme on kätevä soittoajanvarausjärjestelmä, josta voit varata suoraan sopivan ajan asiantuntijamme kanssa. Siirry ajanvarausjärjestelmään ja valitse sopiva aika.