Hygieenistä ja puhdasta valon voimalla, ilman kemikaaleja – ISS:n ja Nanoksin yhteistyö vahvistaa ISS:n kemikaalivapaata siivouskonseptia.

Juttu julkaistu alun perin blogi.iss.fi

Valokatalyysipinnoite on siivouksen uusi suomalainen ratkaisu, joka nitistää taudinaiheuttajat pinnoilta ilman vahvoja puhdistusaineita. Se mahdollistaa kemikaalien käytön vähentämisen, puhtaudesta tinkimättä. ISS:n ja Nanoksin yhteistyö vahvistaa ISS:n kemikaalivapaata siivouskonseptia.

Tilojen turvallisuus ja puhtaus ovat kasvattaneet nopeasti merkitystään koronapandemian takia. ISS:n siivouspalveluissa etsitään jatkuvasti uusia ja vastuullisia keinoja luoda tiloja, joissa on hyvä ja turvallista olla. Yksi innovaatioista on valokatalyysipinnoite, joka estää bakteerien ja virusten elämisen pinnoilla.

– Kaikkien pintojen päällä niin sanottu biofilmi, jossa erilaiset mikrobit elävät. Valokatalyysipinnoite eliminoi biofilmin ja tekee pinnasta hygieenisen ja turvallisen, kertoo valokatalyysipinnotteita asentavan Nanoksin omistaja Jukka Laks.

Valokatalyysipinnoite vähentää tarvetta käyttää puhdistus- ja desinfiointiaineita. Nimensä mukaisesti pinnoite tarvitsee aktivoituakseen vain valoa.

– Sen ansiosta voimme vähentää kemikaalikulutusta ja siivota tiloja ultrapuhtaan veden avulla turvallisesti myös tällaisina poikkeuksellisina aikoina, ISS:n siivouspalveluiden tuotejohtaja Minna Konttila kertoo.

Näkymätön pinnoite kestää vuoden

Nanoksilla on kokemusta antimikrobisten valokatalyysipinnoitteiden asentamisesta kolmen vuoden ajalta. Pinnoitteella voi käsitellä kaikki sisä- ja ulkotilat, mukaan lukien tekstiilipinnat.

– Ennen koronavirusepidemiaa antimikrobisia pinnoitteita laitettiin erityistä hygieniaa vaativiin tiloihin, kuten puhdastilalaboratorioihin. Nyt niitä hyödynnetään myös tiloissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä, kuten pääkonttoreissa, Laks kertoo.

Pinnat puhdistetaan ensin huolellisesti, minkä jälkeen ne käsitellään valokatalyysipinnoitteella, joka hapettaa pinnan mikrobit ja neutralisoi ne. Pinnoite on näkymätön, eikä sitä tunne käsin koskettamalla. Toisin kuin desinfiointiaine, valokatalyysipinnoite ei haihdu pinnalta.

– Desinfiointiaineen vaikutus pinnalla lakkaa, kun aine on haihtunut pois pinnalta. Jatkuva pintojen desinfiointi myös kuluttaa pintaa. Valokatalyysipinnoite kuluu pinnasta sitä mukaa, kun sen alla olevaa pintamateriaalia kulutetaan koskettamalla, Laks selventää.

Kiinteistöjen ja huonekalujen pintoja ei ole luotu kestämään jatkuvaa runsasta desinfiointia. Valokatalyysipinnoite vähentää pintojen rasitusta poistamalla desinfiointitarpeen. Näin se myös pidentää kiinteistön elinkaarta. Laksin mukaan pinnoitteen uusiminen on ajankohtaista vuoden päästä ensimmäisestä käsittelystä.

Vähemmän kemikaaleja, turvallisempi arki

Siivouksen innovaatio tuo ennen kaikkea turvaa kiinteistön käyttäjille. Virukset ja taudit eivät pääse leviämään työpaikoilla yhtä tehokkaasti, kun ne eivät leviä pintojen kautta. Välitön hyöty on Laksin mukaan sairauspoissaolojen vähentyminen, mikä tuo kustannussäästöjä. Pinnoite säästää paitsi rahaa myös siivoojien aikaa.

– Olemme saaneet siivoojilta palautetta, että valokatalyysipinnoitteella käsitellyt pinnat on helppo puhdistaa. Tämä johtuu osin siitä, että pinnoite rikkoo veden pintajännitettä, mikä helpottaa pintojen puhdistamista.

Pinnoite ei poista siivouksen tarvetta, päinvastoin. Pinnat tulee pitää puhtaina, sillä pinnoite ei toimi, jos päällä on kasapäin likaa ja pölyä.

– Valokatalyysipinnoitteella käsitelty pinta vähentää kemikaalien käytön tarvetta, mikä parantaa sisäilman laatua ja tekee siivoustyöstä entistä turvallisempaa ja ympäristöystävällisempää, Konttila sanoo.

Ultrapuhtaalla vedellä tehtävä kemikaalivapaa siivous ja valokatalyysipinnoite ovatkin täydellinen pari. Pinnat pysyvät turvallisina ja hygieenisinä ilman desinfiointia tai kemikaaleja.

https://blogi.iss.fi/vastuullisuus/hygieenista-ja-puhdasta-valon-voimalla-ilman-kemikaaleja/