Tällä viikolla jatkamme Plasmonicsin henkilöstön esittelyjä ja nyt parrasvaloihin astuu Zafar Ahmed.
Zafar Ahmed on tullut pitkälle: niin fyysisesti, akateemisesti kuin ammatillisestikin. Tällä hetkellä hän työskentelee Senior Scientist -nimikkeellä Plasmonics Oy:ssä. Omien sanojensa mukaan hän on ‘luomukemisti’, tarkemmin sanottuna kemisti, joka on erikoistunut synteettiseen orgaaniseen kemiaan.
Zafar teki kemian maisterintutkintonsa loppuun kotimaassaan Pakistanissa, ja myöhemmin tohtorin tutkintonsa Saksassa, jossa hän oli sekä Greifswaldin että Rostockin yliopistoissa. Hän oli myös vuoden tutkijana Max Planck Institute for Chemical Ecology -instituutissa Jenassa, Saksassa. Valmistuttuaan hän vietti lyhyen pätkän Sienan yliopistossa Italiassa European Research Center for Drug Discovery and Development tutkijaryhmässä.
Vuonna 2017 Zafar muutti Suomeen, Pohjolaan, ja perusti tänne uuden kotinsa. Aluksi hän työskenteli Turun yliopistolla ja myöhemmin Tampereen yliopistolla. Tohtori Pasi Keinänen oli tullut tutuksi Business Finlandin kanssa tehdyn projektin myötä ja professori Mika Valdeniin hän tutustui kampuksella. Kun tuli aika aloittaa työt Plasmonicsilla, Zafar tunsikin jo lähimmät työtoverinsa.
“Tyypillinen työpäivä on sekoitus toimistotyötä ja erinäisiä kokeiluja laboratoriossa, jossa uteliasuutemme ja tieteelliset kykymme pääsevät valloilleen uusia tuotteita kehitellessämme. Kaikki pyrkivät parantamaan yhteiskunnan tulevaisuutta”, Zafar sanoo. Nanoksin antimikrobisessa Fotonit®-pinnoiteratkaisussa yhdistyvät sekä fysiikka että kemia. Zafar kehittää parhaillaan Fotonit 300 -sarjaa; valon avulla aktivoituvaa antimikrobista orgaanista materiaalia. Zafarilla on omaa kokemusta tästä ajalta, jolloin hän työskenteli Tampereen yliopistolla vastuualueenaan synteettiset ratkaisut ja toimintojen mittasuhteiden kasvattaminen milligrammoista suurempiin mittoihin. “Tulevina vuosina uskon, että Fotonit 300 -sarjan kehitystyö on valmis ja olemme hyvissä asemissa sen kaupallistamisen kanssa”, Zafar maalailee lähitulevaisuutta.
Pakistan ja Suomi ovat varsin erilaiset kultuurin, ilmaston, keittiön ja jopa urheilun suhteen. Joten mitkä tekijät tekevät Suomesta uuden kotimaan? Zafar on tottunut tähän kysymykseen.
“Elämänlaatu”, hän sanoo. “Tosin talvisin en ole ihan niin varma, miten hyvä se on, mutta kesäisin se on todella hyvä!”, hän jatkaa pilke silmäkulmassa. Zafar oli huojentunut löytäessään Suomesta ulkomaalaisista koostuvan krikettijoukkueen, joka jakoi saman intohimon lajia kohtaan. Hän on Tampereen krikettiklubin jäsen, ja oli sen kapteeni vuosina 2014 – 2015 ja puheenjohtaja vuonna 2018. Joukkue on pärjännyt hyvin, sillä se on kaksinkertainen Suomen mestari. Urheilun lisäksi Zafar on poliittisesti aktiivinen ja on ollut kahdesti kuntavaaliehdokkaana Tampereen alueella. Hän on myös istunut Pirkanmaan aluejätevesilaitoksen hallituksessa vuodet 2017 – 2021. Vahva kokemus kemian alalta auttoi häntä suuresti tässä tehtävässä, sillä hän tietää kemiallisen jätteen ja tuollisuusjätteiden vaikutukset ympäristöön. Eikä tässä vielä kaikki – ulkomaalaistaustaisena Zafar tietää, mitä ponnistuksia asettuminen uuteen kotimaahan vaatii ja miltä se tuntuu. Zafar toimi Tampereen migrin valtuuston varajäsenenä 2017 – 2019. Samalla hänellä oli mahdollisuus vaikuttaa Tampereen kaupungin monikulttuurisen tulevaisuuden kehitykseen ja näkymään.
Zafar-isä tunnustautuu hyväksi kokiksi. Tämäkin ominaisuus kumpuaa siitä kemististä, joka hän on – taito sekoittaa ja yhdistää eri määriä milloin mitäkin ainetta, on sama taito laboratoriossa ja keittiössä. Jotta perhe pysyy kiinni juurissaan, niin se matkustaa Pakistaniin säännöllisesti – talvisin Suomen pimeyttä karkuun ja vastaavasti se palaa mielellään kesäksi Pakistanin kuumuudesta. Kaikki hänen lapsensa puhuvat punjabia, suomea ja englantia – perheessä kasvaa todellisia maailmankansalaisia, joilla on mahdollisuus omaksua molempien maiden parhaat puolet.