Nanoksi & Plasmonics

Itsedesinfioivia pinnoitteita valmistava Nanoksi Finland ja startup-yhtiö Plasmonics yhdistyvät

Kauppalehti 26.3.2022

Jatkossa samassa konsernissa omilla nimillään toimivat yritykset tähtäävät vahvemmin kansainvälisille markkinoille.

Nanopinnoitukseen ja pintahygieniaratkaisuihin erikoistunut Nanoksi Finland sekä Tampereen yliopistosta ponnistanut, nanoteknologiayritys Plasmonics yhdistyivät maaliskuun alkupuolella. Plasmonics jatkaa toimintaansa konsernin tytäryhtiönä. Yhtiöt tiedottivat asiasta torstaina.

Konsernin tähtäimenä on vähentää kemikaalien tarvetta. Nanoksi toi noin viisi vuotta sitten markkinoille itsedesinfioivan, huonevaloa hyödyntävän pinnoitteen, joka vähentää virusten ja bakteerien määrää pinnoilla ja sisäilmassa. Pinnoite desinfioi itsensä, kun siihen kohdistuu valoa. Ilmiötä sanotaan valokatalyysiksi.

”Tavoitteenamme on kemikaaliton tulevaisuus. Siinä asiassa haluamme olla kansainvälisiä edelläkävijöitä ja fuusio antaa siihen meille tarvittavia työkaluja”, linjaa Nanoksin toimitusjohtaja Tomi Viitanen sanoo tiedotteessa.

Yhdistyminen mahdollistaa yhtiöiden mukaan sujuvamman tuotekehityksen ja paremmat rahoitusmahdollisuudet. Konsernin tavoitteena on suunnata nyt vahvemmin kansainvälisille markkinoille. Nanoksi kertoo, että sillä on käynnissä useita keskusteluja eri tahojen kanssa liiketoiminnan ja tuotekehittämisen merkittävästä laajentamisesta. 

Kiinnostusta on herättänyt erityisesti Nanoksin ja Plasmonicsin teknologiat, jotka mahdollistavat tuotteiden ominaisuuksien parantelun siten, ettei niiden valmistusmenetelmiä ei tarvitse muuttaa merkittävästi. 

“Valokatalyysiteknologiaa tullaan hyödyntämään myös tuotteiden ominaisuuksien parantamiseen. Meillä on erittäin tehokkaita patentoituja ratkaisuja tälle saralle”, sanoo Plasmonicsin toimitusjohtaja ja Nanoksin innovaatiojohtaja Pasi Keinänen tiedotteessa.

Julkaistu Kauppalehdessä 26.3.2022