VARHAISKASVATUKSEN PAREMPI HUOMINEN TEKNOLOGIAN AVULLA

Olemmeko jotenkin tottuneet siihen, että pienet lapset ovat sairaana koko ajan? Näin ei todellakaan tarvitsisi olla. Meidän tulisi pysähtyä miettimään, mitä olemme oppineet pandemiasta. Poikkeusolojen aikana on panostettu erityisen paljon pintojen hygieniaan kaikilla tasoilla. Tämän tahtotilan ja panostuksen tulisi jatkua, sillä hyvät hygieniakäytänteet ovat olleet isossa roolissa lasten sairastavuuden vähenemisessä. 

Otsikoissa on ollut paljon uutisointia korona-ajan positiivisista vaikutuksista terveyteen. Muun muassa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan pandemiarajoitusten aikana alle 12-vuotiaat lapset sairastivat vähemmän tavallisia hengitystieinfektioita, mikä näkyi vähentyneenä lääkkeiden kulutuksena. Lääkkeiden käytön vähenemisestä syntyi noin 3,4 miljoonan euron säästö.

Pandemiarajoitusten aiheuttama muiden infektioiden vähentyminen näkyy selvästi lasten tarvitsemien antibioottien ja astmalääkkeiden kulutuksessa. Merkittävän taloudellisen säästön lisäksi lapset ovat infektioiden suhteen voineet paremmin. Toivottavasti opimme tästä jotain tulevaisuutta varten ja suojelemme kaikkein nuorimpia lapsia infektioilta jatkossakin, Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori Marjo Renko toteaa.”

(Artikkeli on julkaistu 19.10.2021 https://www.uef.fi/fi/artikkeli/lasten-antibioottien-ja-astmalaakkeiden-kulutus-vaheni-huomattavasti-pandemian-aikana)

Samalla terveydenhuoltohenkilöstö on huolissaan, miten erilaiset infektiot saadaan pidettyä kurissa tai edes pandemian aikaisella tasolla, kun elämä alkaa hiljalleen normalisoitua ja pahimmillaan hyvästä pintahygieniasta ei enää huolehdita. Influenssa-, noro- tai RS-virukset eivät ole kadonneet mihinkään. Vaikka ne ovat harvoin terveelle aikuiselle vaarallisia, niin vanhuksille, monisairaille ja aivan pienille lapsille ne voivat olla jopa tehohoitoa vaativia. 

Varhaiskasvatuksen henkilöstövaje

Viime aikoina on uutisoitu huolestuttavan paljon varhaiskasvatuksen työvoimatilanteesta. Päiväkodit ovat kärsineet työntekijäpulasta jo vuosia, uutisoi Yle lokakuussa. Päiväkotien henkilöstömitoituksesta ei saa poiketa enää edes sairaustapauksissa. Kasvattajan poissaolo tulee korvata sijaisella ja moni kunta on vaikeuksissa, kun sijaisia ei ole. Henkilöstö itse kokee, että työstä on tullut selviytymistä ja laadukas varhaiskasvatus on vaarassa. Kunnat ovat miettineet keinoja tilanteen parantamiseksi; varhaiskasvatuksen koulutuspaikkojen määrää on lisättävä, työoloja parannettava ja palkkoja tarkistettava. 

Me emme voi auttaa koulutuspaikkojen lisäämisessä tai sijaisten hankinnassa, mutta me voimme auttaa ennaltaehkäisemään sairastumisista aiheutuvaa henkilöstövajetta.

Varhaiskasvatuksen työvoimatilanteen parantamisen keinovalikoimassa on myös ennaltaehkäiseviä keinoja sairastumisten vähentämiseksi. Virukset ja bakteerit leviävät kosketuspinnoilta ja puhtauden laiminlyönnillä on kallis hinta. Jos pöpöjen leviäminen katkaistaisiin tehokkaalla pintahygienialla, vähenisivät työntekijöiden sairauspoissaolot, mikä helpottaisi varhaiskasvatuksen työvoimahaasteita ja parantaisi työssä jaksamista. Lasten vanhemmat ja heidän työnantajansa hyötyisivät, koska vanhemmat eivät enää olisi niin paljon poissa töistä lasten sairastaessa. Inhimilliset vaikutukset ovat suuret, taloudellisista vaikutuksista puhumattakaan.

Enemmän teknologiaa, vähemmän lihasvoimaa

Vuotuisia flunssa- ja noroviruskausia pyritään torjumaan tehostetulla siivouksella. Käytännössä tehostettu siivous tarkoittaa muun muassa tavallista useampia siivouskertoja viikossa sekä erilaisten puhdistusaineiden ja -menetelmien käyttämistä ja kosketuspintojen desinfioimista. 

Tämän tärkeän, mutta kustannustehottoman työn voi korvata suojaamalla tilat korkean teknologian pintahygieniaratkaisuilla. Vahvaan tieteelliseen tutkimukseen ja ainutlaatuiseen teknologiaan perustuvat ratkaisut tarjoavat päiväkodeille kustannussäästöjä, hoitohenkilöstölle turvalliset tilat työskennellä ja lapsille turvalliset tilat leikkiä.

Teknologian avulla pinnat desinfioivat itse itsensä eikä erillistä tehostettua siivousta tarvita. Nanoteknologiaan perustuva Fotonit®-pinnoitus tappaa yli 98 prosenttia yleisimmistä viruksista (esim. influenssa- ja norovirukset) sekä bakteereista (esim. coli-, listeria- ja salmonellabakteerit). 

”Jos lasten ja työntekijöiden turvallisuutta voidaan lisätä, miksi emme tekisi sitä?

Me luomme tänään jotain uutta ja ainutlaatuista taistelussa pöpöjä vastaan, jotta huominen olisi meille kaikille turvallisempi.

Mervi Mikkola

Nanoksi Finland Oy

#pintojenturvaaja