Suomalainen näkymätön innovaatio suojaa pahaa vastaan

Nanoksi Finland pinnoitti Expo2020 Dubai -maailmannäyttelyssä Suomen paviljongin kosketuspinnat patentoidulla innovaatiollaan kaksi päivää ennen maailmannäyttelyn avajaisia. 

Piretta Saurama oli mukana katsomassa, kuinka suomalainen nanoteknologia suojaa paviljonkivieraat ei-toivotuilta pöpöiltä, eikä vähiten koronalta. Sivustaseuraaja sai samalla varsinaisen oppitunnin niin yrityksen historiasta kuin fotoniikastakin.

Piretta Saurama on Arabiemiraattien Abu Dhabissa asuva utelias vapaa toimittaja, joka on kiinnostunut kirjoittamaan juttuja erikoisista asioista ja uusista innovaatioista.

«Olen tullut Dubaihin Arabiemiraattien pääkaupungista Abu Dhabista, missä asun. Matkalla useampikin radioasema soitti maailmannäyttelyn virallista tunnuslaulua “This Is Our Time” – ja niin voidaan kaiketi sanoakin. Varsin moni iso tapahtuma viime vuodelta on siirtynyt tälle vuodelle tai jopa pidemmällekin. Mutta nyt on meidän aika. Arabiemiraatit kylpee huomiossa ja paikallinen kulttuuri vastaa siihen lämpimällä vieraanvaraisuudellaan. Mielenkiinnolla tartuin tähän mahdollisuuteen, koska olin lukenut Nanoksin maailmanvalloituksesta jo useammastakin mediasta. Suomen paviljongissa minua vastassa olivat Nanoksin asennuspäällikkö Mikko Kaijanen ja kaupallinen johtaja Katja Boutou.

“Meillä on unelma. Unelma maailmasta, jossa ihmiset ovat terveempiä ja onnellisempia. Voimme liikkua erilaisissa tiloissa ja kulkuvälineissä turvallisemmin. Hengittää puhtaampaa sisäilmaa. Koskettaa pintoja huolettomammin. Tavoitteenamme on tehdä maailmasta turvallisempi pinta kerrallaan. Tässä tehtävässä apunamme ovat todelliset supervoimat: suomalainen osaaminen ja nanoteknologia.” Nanoksi Finland Oy

Siitä se ajatus sitten lähti

“Aluksi oli ajatus vain likaa hylkivistä pinnoista. Nanoteknologia oli juurtunut tekijöihin ja he, eli fyysikot, ryhtyivät kehittämään nanoteknologiaan perustuvaa nanopinnoitusratkaisua yhdessä yliopistojen ja kaupallisten tutkimuslaitosten kanssa. Syntyi likaa hylkiviä pinnoitusratkaisuja ja yritys, joka sai nimekseen Nanoksi Finland Oy” aloittaa Kaijanen.

Yritys perustettiin vuonna 2017. Kehitetty menetelmä toimi halutulla tavalla ja liiketoiminta lähti käyntiin. Yritys ei ollut markkinoilla kuitenkaan yksin, joten se ei tyytynyt vain siihen, että pinnat hylkisivät likaa. “Halusimme kehittää pinnoitusratkaisun, joka myös tuhoaa pinnoilta viruksia, bakteereja, homeitiöitä ja muita haihtuvia orgaanisia yhdisteitä” jatkaa Kaijanen.

Ja sitten joku ajatteli valoa

Opin, että valokatalyysi ei ollut ilmiönä mitään uutta eikä maallikollekaan vaikea asia ymmärtää. Nanoksilaiset lähtivät tutkimaan tämän teknologiamuodon mahdollisuuksia. Yhteistyötä tehtiin Tampereen yliopiston kanssa ja työn tuloksena syntyi seuraava vaihe: Fotonit®-valokatalyysipinnoite – uuden sukupolven plasmoninen pinnoitusratkaisu, jonka aktivoitumiseen riittää normaali huonevalo tai jopa kynttilän valo. Sitten pitikin kuunnella tarkkaan: salaisuus on titaanidioksidipartikkeleihin lisätyt valohaavit, jotka mahdollistavat nk. plasmonisen resonanssin lähes kaikilla valon aallonpituuksilla. Tämä on siis koko jutun ydin. Tässä yhteydessä syntyi tytäryhtiö Plasmonics Oy, joka on varsinaisen tuotekehityksen takana.

“Innovaatio ei suoranaisesti ollut ns. autotalli-innovaatio, mutta se syntyi toisen kehitystyön sivutuotteena, vähän niin kuin vahingossa” sanoo Kaijanen. Innovaatio oli ensimmäinen laatuaan ja se patentoitiin varsin nopeasti.

Vaikka oppituntini on vielä kesken, niin nanoksilaisten on syytä käydä töihin, sillä pinnoitettava alue on laaja. Joten mennäänpä varsinaiseen asiaan.

Suihkun aika

Mikko Kaijanen on vastuussa Suomen paviljongin pinnoitustyöstä. Hän työntää esille kärryn, jossa on musta, noin kymmenen kilon painoinen, sähköllä toimiva yksinkertainen (tai ainakin näyttää siltä) laite. Melko äänekäs kuitenkin, kun se laitetaan päälle. Laite on kaupan markkinoilla, mutta Nanoksi on modifioinut sen vastaamaan omia tarpeitaan. Laitteen päällä on kahden litran nestesäiliö, josta lähtee usean metrin pituinen musta suihkuletku, joka päättyy käsikäyttöiseen suihkupistooliin. Pistoolista tulee tarkkaan määritettyä suihkua. Pisarakoko, jolla saadaan tasainen suihku, on äärimmäisen oleellinen pinnoituksen onnistumisen kannalta. Fotonit® on hajutonta, mautonta ja myrkytöntä nestettä. Titaanidioksidi on elintarviketeollisuudessa hyväksytty lisäaine, jota löytyy mm. hammastahnasta. “Tai vaikka jos olet tänään syönyt jäätelöä, olet syönyt titaanidioksidia” Kaijanen sanoo minulle.

Hän on siis juuri vakuuttanut, että tuote on hajuton, mauton, myrkytön, turvallinen ja mitä vielä, mutta sivusilmällä näen, että hän pukee ylleen kertakäyttöisen suoja-asun ja hengitysmaskin. Hetkinen! Tämänhän piti olla täysin harmitonta? “Niin se onkin” hän vakuuttaa ja jatkaa “pinnoille suihkutetaan niin hienoa, pieni pisarakokoista nestettä, ja kun kemiallinen reaktio onnistuu, syntyy sivutuotteena vettä ja hiilidioksidia. Jos käsiteltävä alue on laaja, niin käsittelijä kastuu työtä tehdessään. Lisäksi hetken päästä hengittäminen hienossa vesihöyryssä voi käydä epämiellyttäväksi.”

On siis turvallista seurata prosessia vierestä, ilman suojavarusteitakin.

Rättiin tarttuu Katja Boutou ja jään nyt hänen ja Mikko Kaijasen väliin kun kuljemme läpi paviljongin. Ensin käsiteltävät pinnat pyyhitään puhtaaksi irtoliasta. Sen jälkeen pinnalle suihkutetaan kevyesti ohut kerros pinnoitusta. Opin juuri ennen kuin kone laitettiin päälle, että suihkutettu titaanidioksidi hakeutuu ja imeytyy pinnan luonnollisiin rosoihin ja koloihin. Pinnoitus aktivoituu valon ja ilmassa olevan hapen sekä vesihöyryn avulla. Pinnalle muodostuu näkymätön, joustava ja hengittävä suoja, joka kestää vuoden. Tämä on yrityksen lupaus. Se ei kulu pois käytössä eikä pintaa tarvitse desinfioida, sillä pinnoite tekee sen. Pelkkä irtolian pyyhintä riittää. Jos pinnoituksen haluaa poistaa ennen aikojaan, niin pinta pitäisi hioa ja siinä vaurioituu myös varsinainen pinta.

Fotonit® was here – and there

Nanoksi odottaa liiketoiminnan kasvua maailmannäyttelyn seurauksena vaikka yritys ei olekaan Suomen paviljongissa näytteilleasettelijana. “Ollaan täällä salaisena suojelijana” sanoo Boutou samalla kun pyyhkii seuraavaa pintaa. Salainen suojelija se on ollut Dubaissa jo aiemminkin, sillä yritys on pinnoittanut Dubain kansainvälisen lentoaseman kosketuspinnat. Dubain lentoasema on maailman kolmanneksi vilkkain. Hiljattain yritys on solminut kaupallisen sopimuksen Emirates Airlinesin sekä dnatan kanssa Arabiemiraateissa. Voitto kansainvälissä Aviation X Lab Accelerate -kilpailussa on iso meriitti. Suomalainen nanoteknologian osaaminen pääsi jälleen kansainvälisiin parrasvaloihin. Yritys jättää itsestään Fotonit®-tarran, joka kertoo, että pinnat on käsitelty antibakteerisiksi. Tarra jätetään aina kun mahdollista. Fotonit®-tarroja löytyy tällä hetkellä useista eri kohteista Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Britanniassa, Ranskassa, Ukrainassa ja Arabiemiraateissa. “Expo2020 Dubain jälkeen Nanoksi keskittyy Espanjaan sekä kahteen mahtimaahan: Yhdysvaltoihin ja Australiaan” sanoo Boutou, viitaten samalla omaan lähitulevaisuuteensa. Yleisesti ottaen markkinathan ovat laajat, sillä siellä missä on ihmisiä, on haitallisia mikrobeja.

 Artesaanituote

Tuote on Mikko Kaijasen mukaan “arvokasta”, mutta hinnaltaan realistinen. Niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla on varaa tällaiseen pinnoituskäsittelyyn. Tuote tehdään edelleen käsityönä laboratoriossa. Mielessäni totean, että tämä on selvä artesaani-innovaatio. Yritys on taaperoiässä ja innovaatio vuoden ikäinen, se syntyi vuonna 2020. Yritys pitää itseään edelleen start-up -yrityksenä, sillä maltillinen kasvu on valttia. “Yritys on velaton, eikä sillä ole sijoittajia vaan liiketoiminta perustuu tulorahoitukseen” sanoo Boutou.

Plasmonics vastaa tuotekehityksestä ja tuotanto on edelleen Tampereen yliopiston laboratoriossa. Tuotetta säilytetään 25 litran tonkissa ja se säilyy vähintään kuusi kuukautta. Kahden litran nestesäiliöitä, niitä jotka tulevat siihen mustaan laitteeseen, on turvallista lähettää kuriirilla sinne, missä niitä kulloinkin tarvitaan. Se ylittää maiden rajat ongelmitta, koska titaanidioksidi on luokiteltu elintarvikeaineeksi.

Toimivuus pystytään todistamaan

Aletaan lähestyä paviljongin viimeisiä pintoja enkä voi olla kysymättä, epäileekö kukaan koskaan pinnoitteen toimivuutta? “Arvaa vaan!”, myöntää Boutou. Nanoksi on usein tilanteessa, jossa rohkeastikin epäillään pinnoituksen toimivuutta. Yritys oli varautunut tähän kun innovaatio lanseerattiin. “Mahdolliselle uudelle asiakkaalle voidaan todistaa laboratoriomenetelmällä tuotteen luotettavuus ja toimivuus. Meillä on pieni “ensiapupakkausta” muistuttava laboratoriotestaukseen perustuva pakkaus. Asiakkaalle pystytään todistamaan pikatestin viljelyllä, että kaksi päivää pinnoituksen jälkeen pinnalla on 99,8 prosenttinen suoja. Pinnoitus tuhoaa ei-toivotut pöpöt erittäin tehokkaasti. Käsittely perustuu palamiseen ja tuhoaa kaiken orgaanisen” selventää Boutou.

Sivukommenttina hän lisää vielä, että “urheiluhien haju kotona hävisi, kun käsittelin lasten jääkiekkovarusteet tällä aineella. Ei niiden pinnoille enää jäänyt mitään, mikä alkaisi haista”. Vakuuttavaa. Toisaalta kaikki mitä paviljongissa kuulin, opin ja näin oli vakuuttavaa. Tämä oli ajomatkan väärti.

Dubaissa on ilta jo pitkällä kun astun ulos Suomen paviljongista ja lopuksi näyttelyalueelta. Ilma on edelleen lämmin ja valot kauniisti syttyneet Mobility Districtissä. Muut näyttelyalueet ovat Opportunity ja Sustainability, mutta ne saavat nyt jäädä. Onhan tässä vielä puoli vuotta aikaa palata takaisin tänne, missä maailma sykkii juuri nyt.»

Piretta Saurama

Abu Dhabi, Arabiemiraatit

EXPO2020 DUBAI 1.10.2021 – 31.3.2022

nanoksi.com | plasmonics.fi