Kaikki ratikkavaunut on käsitelty nanopinnoitteella – Nanoksi Finland mediassa

7.8.2021 12:00 https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/4247684

”Kaikkien Tampereen Ratikan jo avoimessa koeliikenteessä olevien vaunujen sisäpinnat on käsitelty ennen niiden käyttöönottoa matkustajaliikenteessä Nanoksi Finland Oy:n itse itsensä valon avulla desinfioivalla nanopinnoitteella.

Myös kaikki myöhemmin Tampereelle tulevat raitiotievaunut pinnoitetaan ennen niiden käyttöönottoa matkustajaliikenteessä. Viimeinen eli 20. vaunu saapuu Tampereelle elokuun puolivälin jälkeen.

NANOPINNOITTEEN kehitti Plasmonics Oy, joka on pitkän uran Tampereen yliopistossa tutkijana ja fyysikkona tehneen Pasi Keinäsen, professori Mika Valdenin ja tutkija Bela Bhuskuten yhdessä perustama yritys.

Tamperelaisyrityksen kehittämän pinnoitteen ansiosta mikrobit, virukset, bakteerit, homeitiöt ja muut haihtuvat orgaaniset yhdisteet on mahdollista tuhota pinnoilta kaikkialla, missä on valoa.

Plasmonicsilla on toukokuussa 2020 käyttöön otettu laboratorio- ja tuotantotila Hervannassa entisessä VTT:n tilassa.

TAMPEREEN Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen kertoo, että yhden raitiovaunun pinnoittaminen kestää yhdeltä asentajalta vain noin 20 minuuttia.

– Vaunujamme on pinnoittanut aina sama henkilö, joten työ käy siksikin ripeästi, että hän on harjaantunut tehtävässään, Huttunen sanoo.

Vaunut täytyy käsitellä pinnoitteella uudelleen noin vuoden kuluttua.

– Se tehdään silloin varikollamme öisin, jolloin kaikilla vaunuilla on huoltoaika, Ali Huttunen kertoo.

NANOKSI Finland on pinnoittanut Tampereen ja lähialueen tunnetuista julkiskohteista muun muassa Särkänniemen huvipuiston, Tampere-talon, Ideaparkin, Pääkirjasto Metson, Pikkupalatsin, Vapriikin ja Werstaan näyttelyitä, Tampereen Komediateatterin ja Tampereen Teatterin.”