Kuntapäättäjä, miten sinä varmistat tilojesi arvon säilymisen ja turvallisen käytön?

Olemme eläneet hyvin poikkeuksellista aikaa rajoituksista uuteen normaaliin – mitä se tarkoittaakaan. Vaikutukset näkyvät kuntien ja yritysten toiminnan sopeutuksina. Tämä vaikuttanee merkittävästi, ei vain ihmisten arkeen, vaan myös kuntien talouteen. Terveydenhuollon kustannusten nousu on jatkuvaa ja se kiristää jo ennestään tiukkaa taloustilannetta kunnissa.

Jatkuva poikkeustilanne haastaa kuntia pohtimaan, miten lasten, aikuisten ja ikäihmisten terveysturvallisuus taataan. Koronan lisäksi perinteiset syysflunssat ja norovirukset hankaloittavat toimintaa niin päiväkodeissa, kouluissa kuin hoivakodeissakin.  Niitä pyritään torjumaan tehostetulla siivouksella, joka tarkoittaa muun muassa tavallista useampia siivouskertoja sekä erilaisten puhdistusaineiden ja -menetelmien käyttämistä. 

Puhtauden laiminlyönnillä on kallis hinta. Jos virusten leviäminen kyetään ehkäisemään hyvällä hygienialla, vähenevät työntekijöiden ja lasten vanhempien sairauspoissaolot – tämä hyödyntää kuntaa työnantajana. 

Jos kuntalaisten ja työntekijöiden terveysturvallisuutta voidaan lisätä, miksi emme tekisi sitä?

Apua on saatavissa teknologian innovaatiosta, joka vähentää tarvetta käyttää lihasvoimaa. Nanoksi Finlandin Fotonit -valokatalyysipinnoitus tuhoaa väsymättä ja kustannustehokkaasti vaarallisia viruksia ja bakteereita vuorokauden ympäri. 

Kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamisen lisäksi kunnan tehtävänä on huolehtia kiinteistöjen tehokkaasta käytöstä, arvon säilyttämisestä ja taloudesta koko rakennuksen elinkaaren ajan. Huonokuntoiset kiinteistöt nielevät rahaa eivätkä palvele kuntalaisten tarpeita. 

Likaa hylkivän edullisen nanopinnoitteen avulla voidaan helpottaa kovassa käytössä olevien ja vaikeasti puhdistettavien ulko- ja sisäpintojen kestävyyttä ja puhtaanapitoa tavalla, joka pitää tilat siistin näköisinä, säästää siivouskuluissa ja vähentää tarvetta käyttää puhdistuksessa vahvoja kemikaaleja. Tällä keinoin voidaan vähintäänkin lykätä – ellei jopa kokonaan välttää –kalliita remontteja. 

Apua löytyy myös sisäilmaongelmiin. Syy huonoon ilmaan on aina selvitettävä. Nanoteknologiaan perustuva sisäilmaratkaisu antaa lisäaikaa tutkia mahdollisia sisäilmaongelmia. Käsittelyn jälkeen tiloissa voi työskennellä tutkimuksen ajan.

Nanoksi Finland Oy on suomalainen toimija, jonka palveluvalikoimaan kuuluvat likaa hylkivät pinnoitusratkaisut, sisäilmaratkaisut sekä valokatalyysiin perustuvat pintahygieniaa parantavat pinnoitusratkaisut. Teemme kehitystyötä mm. Tampereen yliopiston kanssa tavoitteena turvata ja parantaa maailmaa pinta kerrallaan.

Yhtä kaikki, nopeaa muutosta ei ole näköpiirissä. Talouden hidas toipuminen yhdessä väestön ikääntymisen ja rakennuskannan iästä ja muuttoliikkeestä aiheutuvien investointipaineiden kanssa pitää kuntatalouden jo pitkään jatkuneen tulo- ja menokehityksen rakenteellisen epätasapainon mittavana lähivuosina.

Mitä toimenpiteitä Teidän kunnassanne on mahdollista tehdä säästöjen aikaansaamiseksi?

Pohditaan yhdessä, miten voimme varmistaa myös teille terveysturvalliset ja rakennuskannan elinkaarta pidentävät ratkaisut. Kanssasi pintoja turvaamassa!